In alb si negru

May 18, 2009

New wave sau ce să exploatăm [ce nu-mi place]

Filed under: Ce nu-mi place — Tags: , , , , — inalbsinegru @ 6:44 pm

Azi aş fi vrut să scriu despre atâtea, dar m-am oprit la o tendinţă pe care am observat-o în diverse campanii de advertising/politice. E vorba de recursul la familie în outdoor, ca să fiu mai exact.

Enumăr aici două panouri care mi-au sărit în ochi: familia PD-L “la bine şi la greu” şi familia Tnuva, care mănâncă iaurt de sub o pătură.

Acum o scurtă analiză personală: nu mi se pare că prinde la public din două motive, care ţin de mentalitatea românilor. Din cercetările altora (cursul de sociologie, prelegerea de joia trecută a doamnei Cismaru) reiese că românii trec de la orientarea spre colectiv şi familie la individualism. Fapt uşor de constat dacă vezi realităţile: femeile capătă o independenţă tot mai mare, pun cariera mai sus decât familia.
A doua mare hibă pe care o au campaniile care exploatează valorile familiale e faptul că o parte însemnată a familiilor române (nu generalizez) e doar un fel de adunătură măcinată de problemele cotidianului. Nu ştiu cum ar rezona maneliştii de 25-30-35 de ani cu nişte campanii care arată cât de bine e în familie. Şi exemplele pot continua.
Prin urmare, nu mi se pare o idee deloc bună să recurgi la aşa ceva, dar găsesc şi o parte bună: mă bucur că familia nu e încă demitizată sau, mai rău, ironizată.

Advertisements

Leave a Comment »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: