In alb si negru

May 10, 2009

Blogurile şi newmedia-pedia [ce îmi place]

Filed under: Ce îmi place — Tags: , , , , — inalbsinegru @ 8:35 am

Am citit azi articolul-lucrare despre PR 2.0 (evident, apendicele 2.0 e peste tot, inclusiv la blogrollul meu) al unui individ foarte titrat şi reputat în new media. Pavlik pune câteva probleme esenţiale:

Prima ar fi aceea a schimbării relaţiei dintre organizaţie şi public. N-o să insist prea mult, pentru că nu partea asta mă interesează cel mai mult. Într-adevăr, e remarcabil că în era 2.0 toate companiile trebuie să-şi dubleze eforturile pentru a-şi mulţumi clienţii. Dacă după Kotler, 11 oameni pot afla despre eşecul/succesul unui produs, acum pot afla despre el toate persoanele care dau search pe un motor de căutare. Pe de altă parte, apare şi un risc: articolele plătite. Nu spun mai mult. Într-o singură frază, “din moment ce puterea stakeholderilor creşte, practicienii de PR vor trebui să dezvolte strategii care să confrunte puterea în creştere a diferiţilor stakeholderi de pe Web”.

Eu vreau să insist pe fenomenul blog. Cineva întreba la Conferinţele Olimpiadelor Comunicării dacă în viitor comunicatele de presă vor fi publicate pe Internet. Cred că blogurile sunt comunicate de presă. Problema pe care o sesizează Pavlik e “trecerea de la obiectivitate la advocacy în cadrul ştirilor”. Totuşi, chiar şi înainte de bloguri şi 2.0 jurnaliştii aveau derapaje subiective, aşa că de ce să ne temem?
Ne îndreptăm spre un citizen journalism (vezi mai mult) care poate fi atât un câştig fenomenal, cât şi o ratare epocală. Doar timpul şi conştiinţa publică pot decide.

În orice caz, trăim vremurile în care tot ce se întâmplă e “la botul calului”, inclusiv infracţiunile petrecute pe stradă (deocamdată în Chicago).

PS: articolul e aici, iar referirile din text sunt din articol.

Advertisements

Leave a Comment »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: